wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Cukinia faszerowana ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Latem kiedy w ogródku panuje cukiniowe przekleństwo urodzaju wypróbowuje coraz to nowe przepisy z tym warzywem. To jeden z nich- lekki obiad

Cukinia faszerowana ryżem

Składniki:

Cukinia faszerowana ryżem

 

  • 3 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 gr ryżu
  • łyżka oliwy
  • mała garść rodzynek ( ok 2-3 łyżek)
  • łyżka orzeszków piniowych
  • pół pęczka natki pietruszki
  • po ¼ łyżeczki cynamonu i zmielonego ziela angielskiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana ryżem
Ugotować ryż krócej niż podane na opakowaniu, żeby był lekko twardawy. Podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulkę, jak się lekko zarumienia dodać posiekany czosnek, lekko podsmażyć. Dodać ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, przyprawy i sok z cytryny- gotować kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodać natkę pietruszki. Wydrążyć cukinie i ułożyć w formie do pieczenia posmarowanej oliwą. Nadziać ryżem. Można podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok 30 minut ( aż cukinie zmiękną). Podawać z jogurte przyprawionym solą i pieprzem z dodatkiem skórki cytrynowej. Smakują też dobrze na zimno.

Tagi:

ryż cukinia