Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cukinia faszerowana ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Faszerowane warzywa mają efektowny wygląd

Cukinia faszerowana ryżem

Składniki:

Cukinia faszerowana ryżem

 

  • 1 cukinia,
  • 10 dag ryżu,
  • 20 dag mięsa bez kości,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz,
  • sól,
  • przyprawa maggi
  • 1 kostka bulionowa

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana ryżem
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej. Pokrojone w drobną kostkę mięso i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawić do smaku pieprzem, solą i przyprawą maggi, wymieszać. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę, łyżką wydrążyć miąższ, nałożyć przygotowany farsz i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około pół godziny w temp 180 st.