Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasąPodsmażanie
Kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy wędlinę dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Farsz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, następnie przekładamy do miski. Dodajemy kiełbasę z cebulą, pokrojona mozzarellę i pomidora w kostkę , posiekana natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Cukinia
Cukinie myjemy i osuszamy , a następnie odcinamy piętki i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki tworząc łódeczki. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Faszerowanie
Cukinie napełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu aż cukinie będą miękkie a wierzch zacznie się rumienić