madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Młode cukinie napełnione pysznym farszem ryżowo kiełbasianym z dodatkiem mozzarelli i cebuli zapieczone w piekarniku.

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą

Składniki:

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą

 

  • 1 woreczek ryżu
  • 2 laski kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 białej cebuli
  • 125 g mozzarelli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 4 małe cukinie

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą

Podsmażanie

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą
Do zrumienionej kiełbasy dodajemy cebulę

Kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy wędlinę dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

Farsz

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą
Farsz przyprawiamy do smaku sola i mielonym pieprzem

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, następnie przekładamy do miski. Dodajemy kiełbasę z cebulą, pokrojona mozzarellę i pomidora w kostkę , posiekana natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.

Cukinia

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą
Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem

Cukinie myjemy i osuszamy , a następnie odcinamy piętki i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki tworząc łódeczki. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.

Faszerowanie

Cukinia faszerowana ryżem i kiełbasą
Cukinie napełniamy przygotowanym farszem

Cukinie napełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu aż cukinie będą miękkie a wierzch zacznie się rumienić


Tagi:

cukinia