Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cukinia faszerowana wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cukinię robię na wiele sposobów - faszeruję i na zimno i zapiekane . To jedna z wersji zapiekanej z mięsem .

Cukinia faszerowana wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana wg Buni

 

  • 1 średnia cukinia
  • 20 dag mięsa mielonego z drobiu
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • olej
  • sól ziołowa ( sól + przyprawy ziołowe ulubione )
  • pieprz mielony
  • sera żółtego utartego ( lepiej by był miękki i łatwy w topieniu ale ja miałam końcówki
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana wg Buni
Obrać cebulę i drobno pokroić .Marchew obraną utrzeć na tarce jarzynowej- grube oczka .Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę i marchewkę - smażyć mieszając .Dołożyć mięso mielone i podsmażyć dobrze rozdrabniając by nie było grudek. Doprawić pieprzem i solą ziołową . Przełożyć do miseczki i ostudzić tak by można było farsz rozdrobnić . Cukinię umyć i obciąć końcówki. Przeciąć na połówki wzdłuż . Usunąć łyżeczką miękisz z pestkami. Napełnić farszem . Posypać serem . Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 180 * C . Piec 30 minut . Podawać samodzielnie lub z osobno przygotowanym sosem pomidorowym .
Cukinia faszerowana wg Buni
Składniki zgromadzone w jednym miejscu ułatwiają pracę
Cukinia faszerowana wg Buni
Cebulę , marchew i mięso podsmażyć na odrobinie oleju
Cukinia faszerowana wg Buni
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z pestek i miąższu
Cukinia faszerowana wg Buni
Nałożyć farsz i posypać serem - zapiekać przez 30 minut