Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana wg Buni
Obrać cebulę i drobno pokroić .Marchew obraną utrzeć na tarce jarzynowej- grube oczka .Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę i marchewkę - smażyć mieszając .Dołożyć mięso mielone i podsmażyć dobrze rozdrabniając by nie było grudek. Doprawić pieprzem i solą ziołową . Przełożyć do miseczki i ostudzić tak by można było farsz rozdrobnić . Cukinię umyć i obciąć końcówki. Przeciąć na połówki wzdłuż . Usunąć łyżeczką miękisz z pestkami. Napełnić farszem . Posypać serem . Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 180 * C . Piec 30 minut . Podawać samodzielnie lub z osobno przygotowanym sosem pomidorowym .