bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami, która pasuje na obiad jako drugie danie.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

ETAP 1:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę, chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy.

Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu).
Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę, chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy.

Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano.

Do mięsa dodajemy pieczarki, wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.

ETAP 2:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.

ETAP 3:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Cukinie zapiekamy około 50 minut i posypujemy pozostałym żółtym serem.

Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem.

ETAP 4:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekamy jeszcze około 15 minut w temp. 180 stopni.

Zapiekamy jeszcze około 15 minut.

ETAP 5:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Cukinię układamy na talerzach, polewamy ketchupem i posypujemy natką pietruszki.

Cukinię układamy na talerzach, polewamy ketchupem i posypujemy natką pietruszki.


Tagi:

danie warzywa