2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Cukinia i meksykańska spółka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne warzywo jakim jest cukinia i meksykańska mieszanka doprawiona szczyptą ostrego chili i żółtego sera idealne danie fit na ciepłą kolację,rozkosz da oczu i podniebienia...

Cukinia i meksykańska spółka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia i meksykańska spółka

 

  • 1x Mieszanka MEKSYKAŃSKA Hortex 3 młode cukinie
  • 100 g kaszy kuskus

  • 1 cebula czerwona
  • 50 g ostrego żółtego sera

  • 3 łyżki oleju ryżowego

  • szczypta chili do smaku

  • czubrica zielona do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól himalajska do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinia i meksykańska spółka
Cukinie umyć(można obrać choć nie ma takiej potrzeby),przekroić wzdłuż na połowę,łyżeczką wydrążyć miąższ,oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej ryżowy wrzucić pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę i mieszankę meksykańską przykryć pokrywką i dusić 10 minut od czasu do czasu mieszając.Pod koniec dodać połowę posiekanego miąższu z cukinii,doprawić chili pieprzem i solą do smaku. Zestawić z ognia. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (około 1 cm ponad powierzchnię kaszy)doprawić czubricą do smaku,i gdy napęcznieje wymieszać z warzywami.Tak przygotowaną mieszanką nadziewać cukinię posypać drobniutko startym serem żółtym wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 20 minut tak aby cukinia była miękka ale jednocześnie jędrna. Smacznego!
Cukinia i meksykańska spółka
warzywa wrzucamy na patelnię dusimy z cebulką
Cukinia i meksykańska spółka
mieszamy z kaszą kuskus nadziewamy cukinię warzywami
Cukinia i meksykańska spółka
posypujemy serem i całość zapiekamy