Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Cukinia lub kabaczek w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia lub kabaczek w occie świetnie nadaje się do sałatek

Cukinia lub kabaczek w occie

Składniki:

Cukinia lub kabaczek w occie

 

 

  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Cukinia lub kabaczek w occie
Cukinie lub kabaczka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Płuczemy dokładnie i kroimy w słupki 1cmx1cm. Obieramy marchewkę i kroimy ją w plasterki. Słupki cukinii układamy w słoikach jeden przy drugim(najlepiej sprawdzają się słoiki po dżemach). Do słoików wkładamy też plastry marchewki, ząbki czosnku oraz przyprawy liść laurowy, ziele i pieprz. Na wierzch kładziemy kawałek kopru. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, soli i cukru. Dodajemy do niej gorczycę i wcześniej obrany i starty, świeży chrzan. Gdy zalewa jest gorąca, zalewamy nią słoiki. Wekujemy około 15 minut.