Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywamiETAP 1:
Cukinię, paprykę i cebulę do farszu pokroić w drobną kostkę, marchew pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni podgrzać olej i lekko zrumienić na nim cebulę, następnie dodać marchewkę, posypać delikatnie solą oraz czarnym pieprzem i wszystko razem smażyć kilka minut.
ETAP 2:
Do ugotowanej kaszy dodać mięso mielone, pokrojoną cukinię, paprykę oraz marchewkę z cebulką, doprawić do smaku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, niewielka ilością pieprzu czarnego oraz solą ( około 1 łyżeczki), dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Cukinie przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek ( ja dodatkowo obrałam bo miała wyjątkowo twardą skórkę), połówki cukinii ułożyć na blaszce posypać pieprzem oraz solą ( i mnie sól zastąpiła jarzynka) i napełnić farszem.
Pomidory razem z sokiem przelać do miski, dolać 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz suszoną bazylią i wlać na blaszkę.
Blaszkę przykryć folią aluminiową i wstawić na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st pod koniec pieczenia zdjąć folię.