iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nadziewana cukinia to obowiązkowy obiad w sezonie letnim, danie jest smaczne i daje nam wiele możliwości z wyborem smaków nadzienia.

Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywami

nadzienie:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywami

ETAP 1:

Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywami
Warzywa pokroić w miarę drobno i cienko marchewkę.

Cukinię, paprykę i cebulę do farszu pokroić w drobną kostkę, marchew pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni podgrzać olej i lekko zrumienić na nim cebulę, następnie dodać marchewkę, posypać delikatnie solą oraz czarnym pieprzem i wszystko razem smażyć kilka minut.

ETAP 2:

Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywami
Nadzienie dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Do ugotowanej kaszy dodać mięso mielone, pokrojoną cukinię, paprykę oraz marchewkę z cebulką, doprawić do smaku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, niewielka ilością pieprzu czarnego oraz solą ( około 1 łyżeczki), dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Cukinia nadziewana kaszą, mięsem i warzywami
Nadziane cukinie zapiec w piekarniku.

Cukinie przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek ( ja dodatkowo obrałam bo miała wyjątkowo twardą skórkę), połówki cukinii ułożyć na blaszce posypać pieprzem oraz solą ( i mnie sól zastąpiła jarzynka) i napełnić farszem.

Pomidory razem z sokiem przelać do miski, dolać 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz suszoną bazylią i wlać na blaszkę.

Blaszkę przykryć folią aluminiową i wstawić na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st pod koniec pieczenia zdjąć folię.