zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Żółta cukinia nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak wiecie bardzo lubimy faszerowane warzywa. Dziś polecam cukinię ale żółtą. Zawsze robiłam zielona a tym razem upiekłam żółtą. Danie idealne na obiad lub ciepłą kolację.

Żółta cukinia nadziewana

Składniki:

Żółta cukinia nadziewana

 

Sposób przygotowania:

Żółta cukinia nadziewana
Umyte cukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasienne gniazda.

Połówki cukinii lekko posolić.

W osolonej wodzie ugotować ryż, odcedzić.

Na maśle podsmażyć pokrojone pieczarki a mięso zmielić.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kukurydzę odsączyć na sicie.

Papryki wyjąć z zalewy i pokroić.

Składniki na nadzienie wymieszać w misce z przyprawami a potem napełnić nim cukinie.

Piec je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.

( cukinie kontrolować, jak będzie miękka po włożeniu patyczka a farsz się zrumieni można wyłączyć piekarnik wczęsniej ).