Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cukinia to bardzo smaczne warzywo. Faszerowana mięsem, ryżem i pomidorami z dodatkiem przyprawy Garam Masala smakuje rewelacyjnie.

Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć miąższ. Cukinie włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i blanszować około 5-7 minut, wyjąć, przelać zimną wodą. Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawę i mieloną paprykę, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, usunąć kości, pokroić w kostkę, połączyć z marynatą, przykryć i pozostawić w lodówce na 1-2 godziny. Następnie zrumienić na rozgrzanej patelni, wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć. Dodać ugotowany ryż i pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. Przygotowane cukinie ułożyć w formie, napełnić ryżem, posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 15 minut.
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Wszystkie składniki marynaty razem połączyć.
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Włożyć pokrojone mięso, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu.
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Przełożyć na rozgrzaną patelnię, zrumienić.
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Ryż ugotować w osolonej wodzie, połączyć z mięsem.
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Wsypać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, doprawić do smaku, wymieszać.
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Napełnić blanszowane cukinie, posypać żółtym serem.
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami
Włozyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.