goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cukinia nadziewana mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do tego dania użyłam cukinii okrągłej, ale oczywiście może być i cukinia podłużna

Cukinia nadziewana mięsem mielonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia nadziewana mięsem mielonym

 

  • cukinia 3 sztuki
  • mięso mielone 40 dag
  • cebula 1 sztuka
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • bulion 1 szklanka
  • olej do smażenia
  • śmietana 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia świeża

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Oczyszczoną cukinię przekrawamy i wydrążamy miąższ, solimy, odstawiamy na 30 minut by cukinia zmiękła (gdy cukinia jest młoda cały miąższ kroimy w drobną kostkę). Cebulę kroimy w kostkę i razem z cukinią podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Całość doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy cukinie i zalewamy śmietaną wymieszaną z 1 łyżką przecieru i przyprawami. Cukinie pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy środek
Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Miąższ cukinii podsmażamy na tłuszczu wraz z cebulą
Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, zaprawiamy przecierem

Tagi:

mięso cukinia