SUPERPRZEPIS

Cukinia nadziewana na puree marchwiowym

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Cukinia nadziewana na puree marchwiowym Więcej zdjęć (5)

Prawie wegetariańska przystawka warzywna.

Składniki:

Cukinia nadziewana na puree marchwiowym

 

  • NA 2 PORCJE:
  • 1 średnia marchewka
  • 0,5 średniej wielkości selera
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 młodych ziemniaczków
  • 2-3 plastry chudego boczku (cienkie)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa
  • ew. 1 łyżeczka mleka
  • kilka kropel oliwy

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana na puree marchwiowym
Marchew, selera i czosnek obrać, pokroić korzeniowe w równą kostkę, a czosnek w plasterki, niezbyt cienko. Zalać wodą tak, by tylko zakrywała warzywa, dodać masło, zagotować i na wolnym ogniu gotować 20 minut pod przykryciem. Przetrzeć przez sito całość i w razie potrzeby odparować nadmiar płynu, ale uważać, by puree nie było zbyt zwarte. Ziemniaki umyć i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować w mundurkach do miękkości. Boczek drobno pokroić i na małym ogniu wytopić, aż będzie chrupki. Obrać ugotowane ziemniaki i rozgnieść widelcem, ale niezbyt dokładnie, ochłodzić lekko, dodać ser, mleko, boczek, przyprawy i dokładnie wymieszać, dodać żółtko, zamieszać. Cukinię umyć i pokroić na plastry(minimum 6, po 3 na porcje), posolić i popieprzyć z obu stron, skropić oliwą i smażyć na suchej patelni lub na patelni grillowej. Układać ziemniaki na cukinii i zawijać. Roladki można wstawić na 10 minut do piekarnika pod rozgrzany ruszt(albo mikrofalówki z taką opcją). Dzięki temu ziemniaki się zrumienią. Układać je na puree z marchwi i selera. Ja udekorowałem talerze gałązką rozmarynu.
Cukinia nadziewana na puree marchwiowym
Warzywa na puree wrzucamy do wody z masłem i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut od zagotowania.
Cukinia nadziewana na puree marchwiowym
Cienkie plastry chudego boczku drobno kroimy i powoli wytapiamy.
Cukinia nadziewana na puree marchwiowym
Chodzi nam o to, aby boczek zrobił się chrupiący, dzięki czemu urozmaici nam strukturę potrawy.
Cukinia nadziewana na puree marchwiowym
Cukinię skrapiamy oliwą i smażymy na suchej patelni, ja używam do tego naleśnikarki, ma dużą powierzchnię i dobrze trzyma ciepło.