Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana tofu, mozzarellą i pomidorami
1. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy przyprawy, łyżkę oliwy z oliwek i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie, dodajemy tofu i pomidory z puszki wraz z całą zalewą. Dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ser mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie mieszamy.
3. Cukinie myjemy, osuszamy i cieniutko obieramy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Nakładamy porcje farszu i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii przez około 30 minut. Czas zapiekania zależy od wielkości i od tego jak młodą mamy cukinię.
4. Podajemy od razu po upieczeniu na gorąco. Można udekorować listkami świeżej bazylii.
5. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie, dodajemy tofu i pomidory z puszki wraz z całą zalewą. Dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ser mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie mieszamy.
3. Cukinie myjemy, osuszamy i cieniutko obieramy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Nakładamy porcje farszu i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii przez około 30 minut. Czas zapiekania zależy od wielkości i od tego jak młodą mamy cukinię.
4. Podajemy od razu po upieczeniu na gorąco. Można udekorować listkami świeżej bazylii.
5. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.