Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Cukinia nadziewana tofu, mozzarellą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na bezmięsny obiad. Kto lubi tofu to bardzo polecam. Uwielbiam takie letnie obiady. Cukinię mam z własnego ogródka, taka jest najlepsza. Szybko się piecze. Nadzienie do cukinii wyszło bardzo pyszne i aromatyczne.

Cukinia nadziewana tofu, mozzarellą i pomidorami

Składniki:

Cukinia nadziewana tofu, mozzarellą i pomidorami

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 kulka mozzarelli ( 125 g )
  • 1 opakowanie tofu ( 18 dag )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • słodka papryka mielona według uznania

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana tofu, mozzarellą i pomidorami
1. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy przyprawy, łyżkę oliwy z oliwek i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie, dodajemy tofu i pomidory z puszki wraz z całą zalewą. Dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ser mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie mieszamy.

3. Cukinie myjemy, osuszamy i cieniutko obieramy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Nakładamy porcje farszu i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii przez około 30 minut. Czas zapiekania zależy od wielkości i od tego jak młodą mamy cukinię.

4. Podajemy od razu po upieczeniu na gorąco. Można udekorować listkami świeżej bazylii.

5. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.