jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 455]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry pomysł na wykorzystanie cukinii aby zrobić coś innego niż tylko leczo jest faszerowana z warzywami i kaszą.

Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną
Cukinię umyć i osuszyć, wydrążyć łyżeczką środki ale nie wyrzucać, garść zostawić i pokroić w kostkę.

Cebulę czerwoną pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać garść cukinii pokrojonej i paprykę żółtą pokrojoną w kostkę, dusić. Dołożyć pokrojoną czerwoną paprykę.

W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i osobno fasolkę szparagową al dente, odlać wodę i pokroić na 3 mc kawałki. Dołożyć kaszę i fasolkę do całości, wymieszać i przyprawić tymiankiem, solą , pieprzem i chwilę podsmażyć razem.

Napełniać cukinie farszem i wstawić do piekarnika, piec około 30 - 40 minut 1 80 stopniach. Pod koniec posypać startym żółtym serem i zapiec jeszcze do rozpuszczenia się sera.

Można posypać natką pietruszki i podawać ciepłe.
Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną
Cukinię umyć,osuszyć i wydrązyć łyzeczką środki
Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną
wydrążone cukinie posolić i posypac pieprzem,podpiec 10- 15 minut
Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną
Podsmażyć cebulę z cukinią i papryką na tłuszczu
Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną
Dodać kaszę gryczaną ,fasolkę zieloną,papryką czerwoną
Cukinia nadziewana warzywami i kaszą gryczaną
Nakładać do podpieczonych cukinii farsz i piec około 40 minut w 180 stopniach

Tagi:

cukinia danie