AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Cukinia panierowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smażona cukinia panierowana w chrupiącej, aromatycznej panierce z dodatkiem jasnego i czarnego sezamu oraz płatków owsianych.

Cukinia panierowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia panierowana

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia panierowana
Cukinie myjemy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm. jeżeli cukinie są młode ( i takie są najlepsze do smażenia ), nie trzeba wykrajać pestek. Ze starszej cukinii z dużymi pestkami najlepiej jest je usunąć, tylko wtedy na środku każdego krążka będzie dziura ;) Plastry cukinii posypujemy solą i pieprzem. Składniki panierki mieszamy w jednym talerzu, w drugim roztrzepujemy jajko. Cukinię maczamy w jajku, następnie obtaczamy w panierce, lekko dociskając. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Można podawać jako dodatek do obiadu albo z pieczywem. SMACZNEGO :)
Cukinia panierowana
Potrzebne nam będą dwie cukinie - jedna zielona i jedna żółta.
Cukinia panierowana
Cukinie myjemy i kroimy na plastry grubości około 1 cm, solimy.
Cukinia panierowana
Plastry maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na rumiany kolor.