iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Faszerowana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nigdy nie przepadałam za cukinią, ale ta pieczona jest bardzo smaczna i do tego zdrowa, w innej postaci moja rodzina nie lubi cukinii, ale ten przepis zmienił ich podejście do tego warzywa.

Faszerowana cukinia

Składniki:

Faszerowana cukinia

 

  • 1 cebula,
  • 3 łyżki posiekanej białej kapusty,
  • 5 łyżek zielonej soczewicy,
  • 1 marchewka,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 cukinie.

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia
Cukinie gotujemy w słonej wodzie 2 minut, następnie należy je przekroić na połowę wzdłuż i wydrążamy środek, nacieramy przeciśniętym czosnkiem oraz solą. Kapustę przesmażamy z ugotowaną soczewicą startą marchewką, posiekaną cebulą, szczyptą soli i pieprzu oraz curry. Gdy wszystkie będzie miękkie to faszerujemy połówki cukinii, zapiekamy 20 min. pod kawałkami sera.