misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Cukinia po włosku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Spróbuj koniecznie - nawet jeśli nie masz parmezanu będzie smakować wybornie.

Cukinia po włosku

Składniki:

Cukinia po włosku

 

  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 malej papryki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 20 -25 dkg makaronu świderki
  • 1 cebulka
  • spory ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • parmezan ( niekoniecznie)

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia po włosku
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie .paprykę pokroić w paski , cukinię można nie obierać ale ja wolę obraną - pokroić w cienkie plastry. Cebulę w kostkę ale można i w piórka, wrzucić na patelnię na rozgrzany olej wraz z posiekanym czosnkiem..Leciutko przyrumienić dodać krążki cukini i paprykę Smażyć do miękkości mieszając by się nie przypaliło . Uważać by czosnek tak jak i papryka zbyt mocno się nie smażyły bo zrobią się gorzkie.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, wymieszać , dosolić jeśli trzeba , popieprzyć , dodać pokrojoną w kostkę mozzarelle i ciepłe danie podawać. Przed podaniem posypać parmezanem.