agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Cukinia trochę inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie na każdą okazję

Cukinia trochę inaczej

Składniki:

Cukinia trochę inaczej

 

  • ser pleśniowy naturalny 2 opakowania
  • cukinia średniej wielkości 1 sztuka
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szt.
  • ser żółty 100 g
  • bazylia 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Cukinia trochę inaczej
Należy przygotować niezbędne składniki na danie z cukinii, następnie pod bieżącą wodąumyć warzywo, cienko obrać, usunąć części niejadalne i pokroić w plasterki o grubości 0,7 cm. Osuszyć. W dalszej kolejności należy plasterki z cukinii oprószyć pieprzem i solą. Następnie ser pleśniowy pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych otworach. Naczynie żaroodporne wysmarować solidnie tłuszczem, na spód wyłożyć ciasto francuskie i poukładać na nim plasterki cukinii, a następnie plasterki sera pleśniowego. Oprószyć całość bazylią i oregano, na wierzch nałożyć starty ser żółty i włożyć do pieczenia do piekarnika do temperatury 160- 170 stopni C na około pół godziny. Wyjąć i serwować na ciepło.