noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

cukinia w cieście piwnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

fajne kotleciki, którymi smiało mozna zastapić kotlety miesne.

cukinia w cieście piwnym

Składniki:

cukinia w cieście piwnym

 

 

  • Ciasto piwne:
  • 1/2 szklanki piwa,
  • 2 jajka,
  • około 2-3 łyżki maki

Sposób przygotowania:

cukinia w cieście piwnym
Cukinię obieramy, wkładamy do goracej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotujemy, az zmięknie (ale nie doprowadzamy do rozgotowania).
Piwo roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy make i pianę z ubitych białek. (odpowiednia konsystencja to konsystencja gęstej smietany).
Cukinie kroimy na plasterki, solimy, moczymy w ciescie i smazymy na głebokim tłuszczu z obu stron. Podajemy na ciepło.