Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Cukinia w słodkiej zalewie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Idealny składnik sałatek oraz deserów.

Cukinia w słodkiej zalewie

Składniki:

Cukinia w słodkiej zalewie

 

  • 1 kg cukinii
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • ok 5 szt goździków
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Cukinia w słodkiej zalewie
Cukinię obrać i pokroić w kostkę, a następnie umieścić w małym garnuszku.

Wodę zagotować z dodatkiem kwasku cytrynowego i przelać do cukinii.

Całość odstawić na 24 godziny i po tym czasie odcedzić.

Zlany płyn zagotować z cukrami oraz goździkami i ostudzić.

Cukinię przełożyć do słoików, i zalać zimną zalewą.

Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.

Tagi:

przetwory