gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Cukinia w zalewie ketchupowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną cukinię w zalewie ketchupowej zimą dodaję jako składnik np. sałatek. Polecam - ma fajny smak.

Cukinia w zalewie ketchupowej

Składniki:

Cukinia w zalewie ketchupowej

 

Zalewa

  • 1/2 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 łyżek ketchupu

Sposób przygotowania:

Cukinia w zalewie ketchupowej

ETAP 1:

Cukinia w zalewie ketchupowej
Obraną cukinię kroimyw kostkę i przekładamy do miski.

Cukinię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Cukinia w zalewie ketchupowej
Składniki na zalewę przekładamy do garnka i zagotowujemy.

Składniki na zalewę zagotować w garnku.

ETAP 3:

Cukinia w zalewie ketchupowej
W słoikach układamy koperek, czosnek i ziele angielskie.

Na dno słoików wkładamy dwie gałązki koperku, 4 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku.

ETAP 4:

Cukinia w zalewie ketchupowej
Do słoików wsypujemy pokrojoną w kostkę cukinię.

Następnie wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię. Na wierzchu układamy gałązkę koperku.
Gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.