edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Cukinia z bobem i mozzarellą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Świetne danie pachnące czosnkiem i bazylią. Cała porcja to około 230 kcal, więc nawet osoby na diecie mogą zajadać bez wyrzutów sumienia. Inspirację znalazłam na blogu taniec smaków

Cukinia z bobem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia z bobem i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z bobem i mozzarellą
Bób opłukać, ugotować al’dente, lekko przestudzić, obrać ze skórki. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w grubsze ćwierć plastry. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić najpierw czosnek, a po chwili smażenia cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, dołożyć obrany bób, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę razem podgrzewać.

Po lekkim przestudzeniu dodać bazylię i mozzarellę, delikatnie wymieszać.
Cukinia z bobem i mozzarellą
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony czosnek.
Cukinia z bobem i mozzarellą
Do czosnku dodać pokrojoną w ćwierć plastry cukinię.
Cukinia z bobem i mozzarellą
Do miękkiej cukinii dodać ugotowany i obrany bób.
Cukinia z bobem i mozzarellą
Po lekkim przestudzeniu dodać bazylię i mozzarellę.

Tagi:

cukinia bób