Sposób przygotowania:
Cukinia z farszem z mięsa mielonegoETAP 1:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 175 st. C. Dzięki temu cukinie łatwiej będzie wydrążyć.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę, po czym dodajemy czosnek i mięso.
Gdy mięso się podsmaży, dodajemy przyprawy oraz pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zredukuje i zagęści.
ETAP 3:
Cukinie wydrążamy. Miąższ cukinii dodajemy do farszu, mieszamy.
Łódeczki cukinii lekko solimy od wewnątrz, a następnie wypełniamy je farszem.
ETAP 4:
Paluszki serowe kroimy w plasterki. Układamy je na cukiniach.
Cukinie pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.