Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Cukinia z farszem z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Na wierzch łódeczek wyłożyłam pokrojone paluszki serowe.

Cukinia z farszem z mięsa mielonego

Składniki:

Cukinia z farszem z mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z farszem z mięsa mielonego

ETAP 1:

Cukinia z farszem z mięsa mielonego
Połówki cukinii pieczemy w piekarniku- dzięki temu łatwiej je będzie wydrążyć

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 175 st. C. Dzięki temu cukinie łatwiej będzie wydrążyć.

ETAP 2:

Cukinia z farszem z mięsa mielonego
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę, po czym dodajemy czosnek i mięso.

Gdy mięso się podsmaży, dodajemy przyprawy oraz pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zredukuje i zagęści.

ETAP 3:

Cukinia z farszem z mięsa mielonego
Wydrążone połówki cukinii wypełniamy farszem

Cukinie wydrążamy. Miąższ cukinii dodajemy do farszu, mieszamy.

Łódeczki cukinii lekko solimy od wewnątrz, a następnie wypełniamy je farszem.

ETAP 4:

Cukinia z farszem z mięsa mielonego
Na każdej łódeczce cukinii układamy pokrojone paluszki serowe

Paluszki serowe kroimy w plasterki. Układamy je na cukiniach.

Cukinie pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.