Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cukinie z farszem a'la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso mielone z sosem pomidorowym i warzywami idealnie pasuje nie tylko do spaghetti, ale też jako farsz do cukinii.

Cukinie z farszem a'la bolognese

Składniki:

Cukinie z farszem a'la bolognese

 

Sposób przygotowania:

Cukinie z farszem a'la bolognese

ETAP 1:

Cukinie z farszem a'la bolognese
Cukinie pieczemy przez 15 minut i wydrążamy miąższ

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 st. C - podpieczone cukinie łatwiej będzie wydrążyć.
Cukinie wydrążamy tak, aby powstały łódeczki. Łódeczki cukinii oprószamy solą.
Miąższ kroimy drobno.

ETAP 2:

Cukinie z farszem a'la bolognese
Na rozgrzanej oliwie smażymy marchewkę i cebulę

Obrane i umyte marchewki i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy marchewkę i smażymy do miękkości.

Dodajemy czosnek i chwilę smażymy, uważając, aby nie zbrązowiał.

ETAP 3:

Cukinie z farszem a'la bolognese
Do marchewki i cebuli dodajemy czosnek i mięso mielone

Dodajemy mięso, smażymy. Mięso i warzywa posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną. Dodajemy miąższ cukinii, passatę pomidorową, oregano i bazylię. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

ETAP 4:

Cukinie z farszem a'la bolognese
Przed zapiekaniem cukinie posypujemy serem

Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wypełniamy farszem. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C. Na 15 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy startą mozzarellą.