Sposób przygotowania:
Cukinie z farszem a'la bologneseETAP 1:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 st. C - podpieczone cukinie łatwiej będzie wydrążyć.
Cukinie wydrążamy tak, aby powstały łódeczki. Łódeczki cukinii oprószamy solą.
Miąższ kroimy drobno.
ETAP 2:
Obrane i umyte marchewki i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy marchewkę i smażymy do miękkości.
Dodajemy czosnek i chwilę smażymy, uważając, aby nie zbrązowiał.
ETAP 3:
Dodajemy mięso, smażymy. Mięso i warzywa posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną. Dodajemy miąższ cukinii, passatę pomidorową, oregano i bazylię. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.
ETAP 4:
Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wypełniamy farszem. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C. Na 15 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy startą mozzarellą.