Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Moja rodzina bardzo uwielbia cukinie, więc staram się ciągle wymyślać nowe wersje. Ta wersja z mięsem wyszła bardzo pyszna i syta.

Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem

Składniki:

Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem

Składniki:

  • 4 niewielkie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 20 dag sera żółtego
  • olej
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przyprawa do gyrosa
  • papryka ostra mielona według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebule i czosnek, smażymy do miękkości często mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawę do gyrosa, chwilę jeszcze smażmy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, papryką i ziołami prowansalskimi.

2. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek.

3. Do wydrążonych cukinii nakładamy farsz i układamy w formie do pieczenia, podlewamy olejem i gorąca wodą, pieczemy do miękkości w temperaturze 180 minut, czas pieczenia zależy jak miękką mamy cukinię, ja piekłam 45 minut.

4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy cukinię, i , zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podajemy.

Tagi:

cukinia