Sposób przygotowania:
Cukinia z piekarnika nadziewana mięsem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebule i czosnek, smażymy do miękkości często mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawę do gyrosa, chwilę jeszcze smażmy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, papryką i ziołami prowansalskimi.
2. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek.
3. Do wydrążonych cukinii nakładamy farsz i układamy w formie do pieczenia, podlewamy olejem i gorąca wodą, pieczemy do miękkości w temperaturze 180 minut, czas pieczenia zależy jak miękką mamy cukinię, ja piekłam 45 minut.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy cukinię, i , zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podajemy.
2. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek.
3. Do wydrążonych cukinii nakładamy farsz i układamy w formie do pieczenia, podlewamy olejem i gorąca wodą, pieczemy do miękkości w temperaturze 180 minut, czas pieczenia zależy jak miękką mamy cukinię, ja piekłam 45 minut.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy cukinię, i , zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podajemy.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję i polecam wypróbować.:)