Sposób przygotowania:
Cukinia zapiekana pod beszamelem
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C i na małej patelni rozgrzej oliwę i włóż czosnek wraz z cebulą. Smaż do zeszklenia cebuli, przez ok. 2-3 minuty. Odstaw. W garnku na średnim ogniu rozgrzej masło, po czym dodaj mąkę i smaż powstałą masę do zarumienienia (cały czas mieszając) przez około 6 minut. W międzyczasie podgrzej mleko (prawie do wrzenia) i wlej je w 3 podejściach, cały czas mieszając trzepaczką, do masy powstałej z masła i mąki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 1 minutę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw solą i gałką muszkatołową. Natłuść średnie naczynie do zapiekania i ułóż 3-4 warstwy naprzemiennie cukinii, cebulki, beszamelu i parmezanu. Każdą warstwę cukinii dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Można też na posypać wierzch większą ilością parmezanu :) Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-45 minut, do ładnego zarumienia. Na koniec można włączyć funkcję grilla na 3-4 minut dla uzyskania bardziej rumianego efektu. Wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj.