Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem
W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Ryż wsypać na patelnię i podlać bulionem. Gdy „wciągnie” bulion dolać kolejną porcję aż ryż będzie gotowy. Najlepiej ciągle mieszać, aby się nie przypalił.
Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na patelni – bez tłuszczu – wystarczy to co wytopi się z boczku. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć.
Ryż wymieszać z boczkiem i pieczarkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch zetrzeć ser żółty. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na patelni – bez tłuszczu – wystarczy to co wytopi się z boczku. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć.
Ryż wymieszać z boczkiem i pieczarkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch zetrzeć ser żółty. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.