Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja kolejna próba szukania idealnego smaku zapiekanki- tym razem propozycja zapiekanki ryżowej z boczkiem.

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem
W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Ryż wsypać na patelnię i podlać bulionem. Gdy „wciągnie” bulion dolać kolejną porcję aż ryż będzie gotowy. Najlepiej ciągle mieszać, aby się nie przypalił.

Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na patelni – bez tłuszczu – wystarczy to co wytopi się z boczku. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć.

Ryż wymieszać z boczkiem i pieczarkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na wierzch zetrzeć ser żółty. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem
do smażenia bioczku nie dodajemy tłuszczu
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem
ryż smażymy na bulionie, a nie gotujemy tradycyjnie
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem
peiczarki smazymy z cebulką, doprawiamy do smaku
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i boczkiem
składniki na zapiekankę mieszamy i zasypujemy serem

Tagi:

ryż sery ser