Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i cukinią
Ryż przygotowujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Odcedzony przesypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i opruszonego tartą bułką.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy aż mięso się zrumieni. Wykładamy na ryż.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, a paprykę kroimy w kostkę. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa wykładamy na mięso. Śmietanę mieszamy z jajkami. Dolewamy zimny bulion. Solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy zapiekankę. Startą na tarce mozarellę wykładamy na wierzch. Posypujemy tymiankiem i oregano.
Pieczemy w temp. ok. 180 stopni C przez 40 minut.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy aż mięso się zrumieni. Wykładamy na ryż.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, a paprykę kroimy w kostkę. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa wykładamy na mięso. Śmietanę mieszamy z jajkami. Dolewamy zimny bulion. Solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy zapiekankę. Startą na tarce mozarellę wykładamy na wierzch. Posypujemy tymiankiem i oregano.
Pieczemy w temp. ok. 180 stopni C przez 40 minut.