Sposób przygotowania:
cukiniaczki
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół , wydrążamy pestki, następnie ścieramy na tarce.
ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy i mąkę (mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).
Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron.
Najlepiej smakują na zimno
ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy i mąkę (mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).
Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej formując niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron.
Najlepiej smakują na zimno