olciabie

olciabie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Cukinia/kabaczek w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na 4 słoiki cukinii lub kabaczka w zalewie.

Cukinia/kabaczek w zalewie musztardowej

Składniki:

Cukinia/kabaczek w zalewie musztardowej

 

Sposób przygotowania:

Cukinia/kabaczek w zalewie musztardowej
Cukinię/kabaczek obrać ze skórki,wydrążyć środek i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić. Do garnka przelać wodę i ocet, dodać cukier i sól. Wymieszać, zagotować i ostudzić. Dodać musztardę i wymieszać. Do słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego oraz po 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.