zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Cukiniowe łódeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

tak przyrządzoną cukinię mieliśmy na obiad ...

Cukiniowe łódeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe łódeczki

 

  • 5 cukinii
  • 1 saszetka ryżu basmati ( 100 g )
  • 1 cebula
  • 3 duże pieczarki
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szk groszku konserwowego
  • 1/2 szk marchewki konserwowej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cukiniowe łódeczki
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i wysypać z woreczka. Mięso zmielić. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, paprykę i pieczarki po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Po zeszkleniu się cebuli dodać pieczarki i paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone składniki przestudzić. Do miski wsypać ryż, dodać mięso, marchewkę, groszek oraz posiekany koperek zawartość patelni oraz ser. Dodać przyprawy i wymieszać farsz. Cukinie umyć, przeciąć każdą wzdłuż i wydrążyć za pomocą kulkownicy środek tworząc łódeczki. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i piekarnik nastawić na 180 stopni. Każdą połówkę cukinii napełnić farszem i ułożyć je na blaszce. Piec 30 - 35 minut. Po upieczeniu można polać ketchupem i podawać na gorąco.
Cukiniowe łódeczki
najpierw należy przygotować farsz do cukinii
Cukiniowe łódeczki
potem umyte cukinie przekroić i wydrążyc
Cukiniowe łódeczki
cukinie napełnić przygotowanym farszem ...
Cukiniowe łódeczki
cukinie piec około 30 minut w 180 stopniach