Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Cukiniowe nitki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

zwykłe warzywo z niezwykłej formie - składniki na 2 duże porcje

Cukiniowe nitki z boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukiniowe nitki z boczkiem

 

  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka razem ze długim, grubym szczypiorkiem
  • 5 plasterków chudego boczku wędzonego, nie parzonego
  • 1 łyżeczka oliwy z chili
  • ok. 100 ml białego wina, wytrawne albo półwytrawne
  • ok. 50 g gorgonzoli
  • ok. 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Cukiniowe nitki z boczkiem
Cukinię umyć i uciąć końcówki. Specjalną obieraczką tnącą w wąskie paseczki ścinać warzywo wzdłuż obracając je - ścinamy cały twardszy miąższ zostawiając miękki środek. Można to zrobić także nożem krojąc warzywa najpierw na długie, cieniutkie plasterki a te potem na paseczki. Paseczków powinno być objętościowe ok. 4 szklanek. Boczek pokroić na kawałeczki, zrumienić go na skwarki na patelni z oliwą. Dodać dymkę i czosnek, chwilę razem smażyć. Dołożyć cukinię. Posypać pieprzem ziołowym i dolać wino. Smażyć na mocnym ogniu delikatnie mieszając tylko jakieś 3 minuty. Na koniec dodać pokruszony ser i smażyć jeszcze chwilę żeby się rozpuścił łącząc z winem w sos. Solić nie trzeba - wystarczy sól z boczku i sera. Wyłożyć porcje na talerze i posypać szczypiorkiem .
Cukiniowe nitki z boczkiem
pokrojony boczek trzeba dobrze podsmażyć na gorącej patelni

Tagi:

cukinia