Sposób przygotowania:
Cukiniowe nitki z boczkiem
Cukinię umyć i uciąć końcówki. Specjalną obieraczką tnącą w wąskie paseczki ścinać warzywo wzdłuż obracając je - ścinamy cały twardszy miąższ zostawiając miękki środek. Można to zrobić także nożem krojąc warzywa najpierw na długie, cieniutkie plasterki a te potem na paseczki. Paseczków powinno być objętościowe ok. 4 szklanek. Boczek pokroić na kawałeczki, zrumienić go na skwarki na patelni z oliwą. Dodać dymkę i czosnek, chwilę razem smażyć. Dołożyć cukinię. Posypać pieprzem ziołowym i dolać wino. Smażyć na mocnym ogniu delikatnie mieszając tylko jakieś 3 minuty. Na koniec dodać pokruszony ser i smażyć jeszcze chwilę żeby się rozpuścił łącząc z winem w sos. Solić nie trzeba - wystarczy sól z boczku i sera. Wyłożyć porcje na talerze i posypać szczypiorkiem .