Sposób przygotowania:
Cukiniowo- czekoladowe muffinkiETAP 1
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powinno wyjść jej 2 szklanki.
ETAP 2
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki.
ETAP 3
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Do ubitych dodajemy sypkie składniki, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.
Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
ETAP 4
Na koniec do ciasta dodajemy cukinię. Ciasto ponownie miksujemy, by cukinia połączyła się z nim.
ETAP 5
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych papilotek, napełniając je do około ¾ wysokości.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy, po czym dekorujemy.
ETAP 6
WYKOŃCZENIE:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem mleka.
Rozpuszczoną smarujemy przestudzone babeczki. Wierzch posypujemy czekoladowymi perełkami. Całość pozostawiamy, by czekolada zastygła.
By przyspieszyć ten proces, muffinki możemy włożyć do lodówki.
Magdalena88
Jagodowa