jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowo- czekoladowe muffinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Desery z wykorzystaniem cukinii, to już nie nowość. Podobnie jak owoce doskonale nadaje się ona do ucieranych ciast. Starta jest właściwie niewyczuwalna, natomiast podnosi wartość odżywczą wypieków i nadaje im wilgotności.

Cukiniowo- czekoladowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowo- czekoladowe muffinki

SKŁADNIKI

  • 1 młoda, nieduża cukinia,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 100 gram gorzkiej czekolady,
  • ¼ szklanki śmietanki 30%,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO

  • 100 gram mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • Czekoladowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukiniowo- czekoladowe muffinki

ETAP 1

Cukiniowo- czekoladowe muffinki
na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powinno wyjść jej 2 szklanki.

ETAP 2

Cukiniowo- czekoladowe muffinki
Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z śmietanką

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki.

ETAP 3

Cukiniowo- czekoladowe muffinki
Sypkie i mokre składniki dodajemy do ubitej masy jajecznej

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Do ubitych dodajemy sypkie składniki, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.

Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 4

Cukiniowo- czekoladowe muffinki
Przygotowaną cukinię łączymy z czekoladowym ciastem

Na koniec do ciasta dodajemy cukinię. Ciasto ponownie miksujemy, by cukinia połączyła się z nim.

ETAP 5

Cukiniowo- czekoladowe muffinki
Ciasto umieszczamy w foremkach i pieczemy

Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych papilotek, napełniając je do około ¾ wysokości.

Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy, po czym dekorujemy.

ETAP 6

Cukiniowo- czekoladowe muffinki
Babeczki dekorujemy rozpuszczoną czekoladą

WYKOŃCZENIE:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem mleka.

Rozpuszczoną smarujemy przestudzone babeczki. Wierzch posypujemy czekoladowymi perełkami. Całość pozostawiamy, by czekolada zastygła.

By przyspieszyć ten proces, muffinki możemy włożyć do lodówki.