szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z nadzieniem cukiniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Muffinki można przygotować na słodko, ale nie tylko. Oto babeczki nadziane masą z cukinii.

Babeczki z nadzieniem cukiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z nadzieniem cukiniowym

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 mała cukinia lub pół dużej
  • 1/3 szklanki cukru
  • kisiel cytrynowy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 ml oleju
  • jeżyny

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z nadzieniem cukiniowym
Na początku myjemy cukinie, usuwamy środek z pestkami i ścieramy ją na tarce na drobnych oczkach. Cukinie przekłądamy na patelnie i podsmażamy aż zmięknie. Wówczas dosypujemy galaretke, mieszamy i smazymy do całkowitego połaczenia sie skłądników. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Ja użyłam galaretki szybko tężejącej. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kisiel. Po wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki czyli jajko, olej, mleko. Całość mieszamy. Na dno foremki nakłądamy łyżką masę. Na warstwę masy nakładamy łyżeczkę masy cukiniowej i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Ja część babeczek udekorowałam jeżynami. Pieczemy oki 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Babeczki z nadzieniem cukiniowym
Potrzebujemy make galaretke jajko i kisiel
Babeczki z nadzieniem cukiniowym
Cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Babeczki z nadzieniem cukiniowym
D każdej babeczki nakladamy mase z cukini
Babeczki z nadzieniem cukiniowym
Na częsci babeczek dodatkowo wyłożylam jezyny.