Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Kurczaka myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody, wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy. Gotujemy razem pół godziny. W tym czasie myjemy i obieramy pietruszkę, selera, marchew. Wywar doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy do wywaru warzywa i gotujemy razem godzinę, co jakiś czas usuwając męty. Wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przelewamy przez sito, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany lubczyk, zagotowujemy, gotujemy jeszcze kilka minut.
W trakcie robienia bulionu przygotowujme pomidory: parzymy je wrząkiem, zdejmujemy skórki, wycinamy też zielone końcówki. Pomidory kroimy na mniejsze cząstki i podsmażamy na oliwie w garnku. Gdy pomidory puszczą soki, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu ok.15-20 minut. Pomidory przecieramy przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią.
Pomidory łączymy z bulionem, zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew z bulionu.
Gotujemy razem pół godziny. W międzyczasie gotujemy makaron do zupy.
Do zupy dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (łącząc śmietanę z małą ilością zupy). Podgrzewamy razem.
Zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodajemy do wywaru warzywa i gotujemy razem godzinę, co jakiś czas usuwając męty. Wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przelewamy przez sito, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany lubczyk, zagotowujemy, gotujemy jeszcze kilka minut.
W trakcie robienia bulionu przygotowujme pomidory: parzymy je wrząkiem, zdejmujemy skórki, wycinamy też zielone końcówki. Pomidory kroimy na mniejsze cząstki i podsmażamy na oliwie w garnku. Gdy pomidory puszczą soki, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu ok.15-20 minut. Pomidory przecieramy przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią.
Pomidory łączymy z bulionem, zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew z bulionu.
Gotujemy razem pół godziny. W międzyczasie gotujemy makaron do zupy.
Do zupy dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (łącząc śmietanę z małą ilością zupy). Podgrzewamy razem.
Zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.