Curry, czyli sztuka kochania

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Curry można porównać do miłości. Kapryśnej, ale prawdziwej...

Curry, czyli sztuka kochania

Składniki:

Curry, czyli sztuka kochania

 

  • 300 g ryżu basmanti
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 3 cebule
  • 3 małe, młode marchewki
  • 2 łyżki startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mleczko z 1 kokosa
  • 1 papryczka chilli
  • 1 malutka suszona papryczka chilli
  • 4 łyżki przyprawy garam masala (przepis poniżej)
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • pół szklanki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie szczypta curry i kurkumy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Curry, czyli sztuka kochania
Przygotować można własną garam masalę. Potrzebne składniki to: 
4 łyżki kuminu,

4 łyżki nasion kolendry, 

2 łyżki nasion kardamonu, 

średnia, pokruszona laska cynamonu, 

2 łyżeczki goździków, 

2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 

2 łyżki kurkumy, 

pół łyżeczki szafranu (opcjonalnie), 

łyżka imbiru.

Składniki prażymy na suchej i brdzo rozgrzanej pateli, potem ucieramy je w moździerzu lub mielimy. Przechowujemy w słoiczku ze szczelnym zamknięciem.

Przygotowanie curry jest nieco bardziej pracochłonne i wymaga od nas użycia kilku garnków i palników jednocześnie. W pierwszym garnku gotujemy oczyszczoną fasolkę do lekko wrzątku. Parzymy przez ok. 5 minut, następnie hartujemy zimną wodą, odcedzamy. W drugim garnku gotujemy ryż basmanti, powinien być lekko twardy, dojdzie do siebie na dalszym etapie. Kurczaka smażymy w marynacie z oliwy z oliwek połączonej z przyprawami (wystarczy 10 miniut marynowania). W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek cebulkę skrojoną w piórka, dodajemy spażone, obrane ze skróki i srojone pomidory i starte na wiórki (za pomocą obieraczki do warzyw) marchewki.  Do tego: paryczka bez pestek, pokrojona na kawałeczki i papryczka suszona, przecier, garam masalę, starty imbir i czosnek. Mieszamy, podgotowując przez parę minut. Potem dodajemy kurczaka i fasolkę. Na koniec zaś: mleczko kokosowe oraz jogurt. Podajemy z ryżem.