Sposób przygotowania:
Curry, czyli sztuka kochania
Przygotować można własną garam masalę. Potrzebne składniki to:
4 łyżki kuminu,
4 łyżki nasion kolendry,
2 łyżki nasion kardamonu,
średnia, pokruszona laska cynamonu,
2 łyżeczki goździków,
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
2 łyżki kurkumy,
pół łyżeczki szafranu (opcjonalnie),
łyżka imbiru.
Składniki prażymy na suchej i brdzo rozgrzanej pateli, potem ucieramy je w moździerzu lub mielimy. Przechowujemy w słoiczku ze szczelnym zamknięciem.
Przygotowanie curry jest nieco bardziej pracochłonne i wymaga od nas użycia kilku garnków i palników jednocześnie. W pierwszym garnku gotujemy oczyszczoną fasolkę do lekko wrzątku. Parzymy przez ok. 5 minut, następnie hartujemy zimną wodą, odcedzamy. W drugim garnku gotujemy ryż basmanti, powinien być lekko twardy, dojdzie do siebie na dalszym etapie. Kurczaka smażymy w marynacie z oliwy z oliwek połączonej z przyprawami (wystarczy 10 miniut marynowania). W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek cebulkę skrojoną w piórka, dodajemy spażone, obrane ze skróki i srojone pomidory i starte na wiórki (za pomocą obieraczki do warzyw) marchewki. Do tego: paryczka bez pestek, pokrojona na kawałeczki i papryczka suszona, przecier, garam masalę, starty imbir i czosnek. Mieszamy, podgotowując przez parę minut. Potem dodajemy kurczaka i fasolkę. Na koniec zaś: mleczko kokosowe oraz jogurt. Podajemy z ryżem.
Składniki prażymy na suchej i brdzo rozgrzanej pateli, potem ucieramy je w moździerzu lub mielimy. Przechowujemy w słoiczku ze szczelnym zamknięciem.
Przygotowanie curry jest nieco bardziej pracochłonne i wymaga od nas użycia kilku garnków i palników jednocześnie. W pierwszym garnku gotujemy oczyszczoną fasolkę do lekko wrzątku. Parzymy przez ok. 5 minut, następnie hartujemy zimną wodą, odcedzamy. W drugim garnku gotujemy ryż basmanti, powinien być lekko twardy, dojdzie do siebie na dalszym etapie. Kurczaka smażymy w marynacie z oliwy z oliwek połączonej z przyprawami (wystarczy 10 miniut marynowania). W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek cebulkę skrojoną w piórka, dodajemy spażone, obrane ze skróki i srojone pomidory i starte na wiórki (za pomocą obieraczki do warzyw) marchewki. Do tego: paryczka bez pestek, pokrojona na kawałeczki i papryczka suszona, przecier, garam masalę, starty imbir i czosnek. Mieszamy, podgotowując przez parę minut. Potem dodajemy kurczaka i fasolkę. Na koniec zaś: mleczko kokosowe oraz jogurt. Podajemy z ryżem.