kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Curry serowo-kefirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proponuję na dzisiejszy obiad coś sycącego i ciepłego. Kawałki filetu kurczaka w pysznym sosie.

Curry serowo-kefirowe

Składniki:

Curry serowo-kefirowe

 

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 180 g sera żótego
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Curry serowo-kefirowe
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a selera myjemy i kroimy w plasterki. Na maśle szklimy cebulę. Dodajemy olej i dusimy z selerem 5 min. Dodajemy sos sojowy, ew. podlewamy wodą. Na oleju prażymy oddzielnie kolendrę. Dodajemy kurczaka i przyprawy wraz z musztardą. Zawartość patelni z kurczakiem dodajemy do warzyw, dusimy kilka minut aż zacznie gęstnieć. Ser kroimy w plastry potem w słupki i układamy go na wyłożonym gorącym daniu tworząc kratkę. Podajemy z ziemniakami i koperkiem.
Smacznego!;-)