iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Curry z indykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pikantne, sycące danie idealne do ryżu. Jest też niskokaloryczne, bo na jogurcie naturalnym i z mięsem indyka.

Curry z indykiem

Składniki:

Curry z indykiem

 

  • 80 dag mięsa z udźca indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Curry z indykiem

ETAP 1:

Curry z indykiem
mięso pokroić i natrzeć przyprawami.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Natrzeć je 2 łyżeczkami curry, papryką i 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 2-3 godziny.

ETAP 2:

Curry z indykiem
Do cebuli dodać mieso i zalać bulionem.

Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plasterki na patelni podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek, dodać mięso i nie podsmażać go, a tylko chwilkę potrzymać na patelni, aby zamknęły się pory, następnie zalać bulionem, przykryć i gotować około 10 minut.

ETAP 3:

Curry z indykiem
Do miękkiego mięsa dodać jogurt i pieczarki.

Po tym czasie dodać jogurt, pieczarki pozostałe curry i gotować kolejne kilka minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody i zagęścić tym danie.

ETAP 4:

Curry z indykiem
Dodać groszek i doprawic do smaku.

Na koniec dodać odsączony z wody groszek i doprawić do smaku. W osobnym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i ugotować ryż.


Tagi:

mięso indyk