Sposób przygotowania:
Chicken Curry Soup wersja Buni
Umyte pałeczki z udek kurczaka pociąć na plastry ( każdą pałeczkę na 4 ).
Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki , szczyptą soli i pieprzu.
Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 10 minut.
W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano kurczaka.
Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić. Zalać bulionem.
Wrzucić listki Kafiru i gotować 20 minut.
Obrać marchew i ziemniaki .Umyć ( umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę , por w spore kawałki, a paprykę w drobną kosteczkę.
Dorzucić marchew , ziemniaki , galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut. Dołożyć por. Gotować jeszcze 10 minut.
Dosypać mleczko kokosowe ( lub dolać).Doprawić do smaku curry , papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.
Podając posypać szczyptą uprażonych ziaren czarnego sezamu.
* Używam sproszkowane mleczko kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a reszta spokojnie zostaje na potem.
Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki , szczyptą soli i pieprzu.
Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 10 minut.
W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano kurczaka.
Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić. Zalać bulionem.
Wrzucić listki Kafiru i gotować 20 minut.
Obrać marchew i ziemniaki .Umyć ( umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę , por w spore kawałki, a paprykę w drobną kosteczkę.
Dorzucić marchew , ziemniaki , galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut. Dołożyć por. Gotować jeszcze 10 minut.
Dosypać mleczko kokosowe ( lub dolać).Doprawić do smaku curry , papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.
Podając posypać szczyptą uprażonych ziaren czarnego sezamu.
* Używam sproszkowane mleczko kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a reszta spokojnie zostaje na potem.