Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Curry z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina rozsmakowała się w tego typu potrawach... A ja lubię je przygotowywać, bo wymagają niewielkiego nakładu pracy:)

Curry z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Curry z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • sól do smaku
  • pieprz kajeński do smaku

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Papryczkę chili (można użyć całej) i czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę wymieszać z czosnkiem, imbirem, skórką i sokiem z cytryny i 1 łyżką oleju. Marynatą pokryć mięso i odłożyć na ok. 10 minut. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać zamarynowane mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się lekko zrumieni. Do mięsa dodać cukier, curry i kurkumę. Chwilę razem podsmażać. Dodać śmietanę i mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Podawać np. z ryżem.
Curry z kurczaka
Pierś z kurczaka pokrojona w niezbyt dużą kostkę.
Curry z kurczaka
Posiekana papryczka i czosnek wymieszane z łyżką oleju imbirem skórką i sokiem z cytryny.
Curry z kurczaka
Kawałki mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Curry z kurczaka
Śmietana i mleczko kokosowe dodane do podsmażonego mięsa.