Sposób przygotowania:
Curry z kurczaka
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Papryczkę chili (można użyć całej) i czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę wymieszać z czosnkiem, imbirem, skórką i sokiem z cytryny i 1 łyżką oleju. Marynatą pokryć mięso i odłożyć na ok. 10 minut. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać zamarynowane mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się lekko zrumieni. Do mięsa dodać cukier, curry i kurkumę. Chwilę razem podsmażać. Dodać śmietanę i mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Podawać np. z ryżem.
marietta