Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Curry z soczewicy i jaj

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczewicę, przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia włożyć cebulę i

Curry z soczewicy i jaj

Składniki:

Curry z soczewicy i jaj

 

  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • pokrojona w plasterki cebula
  • 1/2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Curry z soczewicy i jaj
Soczewicę, przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia włożyć cebulę i garam masalę, rozgrzać masło i smażyć na małym ogniu 10 minut, często mieszać. Dodać soczewicę, zalać wodą przykryć szczelnie i dusić na małym ogniu przez 45 minut, do momentu, aż soczewica będzie miękka. Potrawę doprawić solą, dodać pokrojone jajka, wymieszać i dusić 5 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.