curry/kari przyprawa indyjska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

robimy przyprawy curry w domu

curry/kari przyprawa indyjska

Składniki:

curry/kari przyprawa indyjska

 

  • mieszanka Tandoori:
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka szafranu zmielonego
  • 1 łyżka kolendry zmielonej
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 cebula średnia pokrojona w kosteczkę
  • 3 ząbki czosnku starego
  • 1 łyżka oleju
  • mieszanka Madras: (średnia)
  • 6 łyżek kolendry zmielonej
  • 4 łyżki kminku zmielonego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu zmielonego
  • 1 łyżka kurkumy zmielonej
  • 1 łyżka nasionek musztardy
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 4 ząbki czosnku startego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 125 ml octu
  • 60 ml oleju
  • mieszanka Vindaloo: (bardzo ostra)
  • 12 małych papryczek chili
  • 2 łyżeczki proszku chili
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 2 łyżki kolendry w proszku
  • 2 łyżeczki kminku w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 ząbkòw czosnku startego
  • 4 łyżki startego imbiru
  • 1/3 szklanki octu

 

 

Sposób przygotowania:

curry/kari przyprawa indyjska
podstawa jest taka : na oleju smażymy cebulę,czosnek i imbir plus chili do zarumienienia. Usmazone wkladamy do miksera dodając pozostale ziola i przyprawy.Zmiksowane na pastę ponownie wlewamy na patelnię i ciągle mieszając smażymy następne 5 minut do czasu oddzielenia oleju. Taką pastę trzymamy w lodówce i używamy do potraw. To są moje najczęściej używane pasty.