Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jednogarnkowe i smaczne danie z delikatną piersią z indyka, zdrową kaszą pęczak, papryką i cukinią - danie powstaje szybko i jest bardzo pożywne.

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią

Składniki:

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią

 

  • 1 spory filet z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 200 g kaszy pęczak
  • olej
  • 500 ml bulionu
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • przyprawa do mięsa drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią

ETAP 1:

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią
Paprykę i cukinię myjemy, kroimy w kostkę

Paprykę i cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa drobiowego.

ETAP 2:

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią
Pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Wrzucamy paprykę i cukinię, smażymy razem ok. 2 minuty. Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

ETAP 3:

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią
Dodajemy kaszę pęczak, smażymy razem ok. 3 min.

Dodajemy pęczak, smażymy razem ok. 3 minut.

ETAP 4:

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią
Dodajemy mięso z indyka, smażymy razem 5 minut

Wrzucamy mięso, smażymy 5 minut.

ETAP 5:

Pęczotto z indykiem, papryką i cukinią
Dodajemy bulion i gotujemy, aż kasza będzie miękka

Wlewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie bulion. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. Gotowe!