thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Słodko - pikantne udka z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś na obiad polecamy wyśmienite, słodko - pikantne i soczyste udka z kurczaka

Słodko - pikantne udka z kurczaka

Składniki:

Słodko - pikantne udka z kurczaka

 

  • 2 udka z kurczaka
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
  • marynata:
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek Tao Tao
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao

 

  • 4 małe cebulki białe
  • Podawać z pieczywem i surówką z kapusty

 

Sposób przygotowania:

Słodko - pikantne udka z kurczaka
Udka opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami. Składniki marynaty wymieszać, mięso włożyć do miski z marynatą, odstawić na minimum 3 godz, a najlepiej na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Mięso włożyć do worka pieczeniowego wraz z marynatą i cebulkami pokrojonymi w ćwiartki. Worek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 40 minut, po czym rozciąć worek i zarumienić skórkę - ok 15 min. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem białym i dowolną surówka/ sałatka z kapusty. Ja podałam z kapusta wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/ogniste-kimchi-na-polska-nute,przepisy-kapusta-przepis,77419.html