Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ćwiartki z kurczaka w winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka w sosie winnym ma ciekawy, oryginalny smak.

Ćwiartki z kurczaka w winnym sosie

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka w winnym sosie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka w winnym sosie
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Lekko zrumienić na rozgrzanym maśle cebulowym. Przełożyć do rondla, wlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem. Po upływie 30-35 minut do mięsa wlać wino i dusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć. Do garnka z wywarem dodać śmietanę wymieszaną z mąką i papryką i odrobiną wody, zagotować, włożyć mięso, podgrzać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.