Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ćwiartki kurczaka po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ćwiartki kurczaka duszone w sosie pomidorowo- śmietanowym, podobno po węgiersku. Sos można wykorzystać do spaghetti.

Ćwiartki kurczaka po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwiartki kurczaka po węgiersku

 

  • ćwiartka z kurczaka - 2 sztuki,
  • cebula - 2,
  • śmietana 18% - 200ml,
  • pure pomidorowe lub przecier pomidorowy - 10 łyżek,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • olej,
  • vegeta,
  • maggi,
  • papryka słodka mielona - 2 łyżeczki,
  • maka - 2 łyżki,
  • oregano lub inne zioła do smaku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Ćwiartki kurczaka po węgiersku
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć vegetą i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z obu stron, do zrumienienia. Przełożyć do dużego rondla. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodać przecier, paprykę mieloną oaz rozdrobniony czosnek. Dodać 125ml gorącej wody, wymieszać i powstałym sosem zalać mięso. Dusić pod przykryciem przez godzinę, lub nieco ponad. W śmietanie dobrze rozpuścić mąkę. Połączyć z pomidorowym sosem, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami do smaku. Podawać z makaronem.
Ćwiartki kurczaka po węgiersku
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć vegetą i pieprzem ziolowym
Ćwiartki kurczaka po węgiersku
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z obu stron, do zrumienienia. Przełożyć do dużego rondla.
Ćwiartki kurczaka po węgiersku
Na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodać przecier, paprykę mieloną oaz rozdrobniony czosnek. Dodać 125ml gorącej wody, wymieszać i powstałym sosem zalać mięso.
Ćwiartki kurczaka po węgiersku
Dusić pod przykryciem przez godzinę, lub nieco ponad. W śmietanie dobrze rozpuścić mąkę. Połączyć z pomidorowym sosem, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami do smaku. Podawać z makaronem