Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Cycki murzynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno z nielicznych ciast, które po prostu uwielbiam.

Cycki murzynki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cycki murzynki

 

  • 6 sztuk jaja,
  • 1 szklanka mąka pszenna,
  • 1/2 szklanki mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 2 łyżki wiórki kokosowe,
  • 2 łyżki mak,
  • 2 szklanki mleko,
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy,
  • 1 opakowanie galaretka pomarańczowa,
  • 20 dag masło,
  • 2-3 łyżki cukier puder,
  • 1 opakowanie Biszkopty,
  • 1/2 szklanki herbata,
  • 1 opakowanie polewa czekoladowa,
  • 1 opakowanie małe rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Cycki murzynki
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mąkę pszenną, ciągle ucierając dodać mak i wiórki kokosowe. Następnie dodawać po łyżce piany z białek. Ciasto przelać do blaszki i piec około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Budyń ugotować na mleku. Gdy zgęstnieje dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać do uzyskania jednolitej masy. 2/3 masy przełożyć ciasto przekrojone na dwie części. Pozostałą masę rozsmarować na cieście. Na masie układać nasączone w herbacie biszkopty. Ciasto polać polewą czekoladową. Na każdym biszkopcie polanym polewą ułożyć po rodzynku.
Cycki murzynki
Cycki murzynki, ciasto
Cycki murzynki
Cycki murzynki, ciasto

Tagi:

biszkopt mak