Cymes z mieszanych owoców i mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Suszone owoce wypłukać, zalać wodą, pozostawić na godzinę. Mięso włożyć do

Cymes z mieszanych owoców i mięsa

Składniki:

Cymes z mieszanych owoców i mięsa

 

  • 25 dga suszonych moreli
  • 25 dag suszonych gruszek
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 1,5 kg mostka wołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 marchewki podzielone na 4 części
  • 6 cienkich plasterków cytryny
  • 2 szkl soku z pomarańczy
  • 4 szkl wody
  • 4 łyzki miodu

Sposób przygotowania:

Cymes z mieszanych owoców i mięsa
Suszone owoce wypłukać, zalać wodą, pozostawić na godzinę. Mięso włożyć do dużego, szerokiego, płaskiego garnka, smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Mięso posypać solą i pieprzem, włożyć owoce, marchewkę i cytrynę wokół mięsa. Sok pomarańczowy wymieszać z woda i miodem, zalać składniki w garnku i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st, piec 3 godziny. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć temp do 200 st, piec jeszcze godzinę (w razie potrzeby dolać jeszcze wody). Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub makaronem albo ryżem.