zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cynamonki Zewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

ciasteczka o mocno cynamonowym smaku i aromacie

Cynamonki Zewy

Składniki:

Cynamonki Zewy

 

  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 przyprawa korzenna do ciasteczek
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 200 g margaryny
  • Polewa :
  • 50 g margaryny
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 1/2 szk cukru pudru
  • kolorowa posypka do ciast
  • draże kolorowe

Sposób przygotowania:

Cynamonki Zewy
Składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania. Na funkcji puls siekać ciasto aż się składniki połączą. Wyjąć ciasto z robota, zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Schłodzić przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkować placek na około 3-4 mm. Foremkami do ciastek ( ja użyłam w kształcie gwiazdek, choinek i dzwonków ) wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Cynamonki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 minut. Po wyjęciu ciasteczka wystudzić. Składniki na polewę rozpuścić w małym rondelku ale nie zagotować. Gotowa polewą posmarować każde ciasteczko, posypać posypką i poukładać po jednej drażetce.