Sposób przygotowania:
Cynamonowa drożdżówka do odrywaniaETAP 1:
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. Po tym czasie dodać mąkę, cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
ETAP 2:
W między czasie rozpuścić masło, a brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem (1 łyżkę masła jak i 1 łyżkę cukru z cynamonem należy odłożyć na bok) Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasków. Ułożyć je jeden na drugim, a następnie pokroić w poprzek na 6 kawałków. Kawałki umieścić bokiem w podłużnej formie keksówce i odstawić do napuszenia na około 40 minut.
ETAP 3:
Po tym czasie posmarować ciasto odłożonym wcześniej masłem i posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do zarumienienia (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, cynamonowy zapach :D) Wyjąć i przestudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowe Wypieki)